Останній тиждень перед Великим постом носить кілька назв - Масляна, Сиропусний тиждень, Пущення, Загальниця, Ніжкові заговини, Колодій тощо. Він ділиться на три основні частини: зустрічний "переломний" понеділок, "широкий" четвер та "прощальна", чи "шуткова", неділя. Головною їжею на Масляну є вареники з сиром і сметаною, але й гречані млинці на маслі або смальці.
В бібліотеці представлена виставка-настрій, присвячена Масляній.
Література, представлена на виставці
- Бойко, В. Свята українського народу. - Київ.:Кобза, 2000. - 63 с.
- Воропай, О. Звичаї нашого народу. - Київ.:Велес,2005. - 528 с.
- Мюллер-Урбан, К. Самые вкусные блины, - М, 2009, - 80 с.
- Радушинська, О. Українські свята. - Київ.:Калина, 2007. - 64 с.
- Семенов, С. Блины и блинчики. - Харьков: Книжный К;луб, 2014. - 96 с.
- Скуратівський, В. Дідух: Свята українського народу. - Київ: Освіта, 1995. - 272 с.
- Українські традиції і звичаї. - Харків: Фоліо, 2007. - 318 с.
Немає коментарів:
Дописати коментар