четвер, березня 26, 2015

Володарка Сходу - Роксолана

Книзі Павла Загребельного "Роксолана" -  35 років 

П.Загребельний: "Власне, роман - це історія боротьби нікому не знаної дівчини й жінки за свою особистість, за те, щоб уцілити, зберегти і вберегти себе, а тоді вознестися над оточенням, може, й над цілим світом".
Роксолана була полонянкою, а стала султаншею. Була безправною рабинею, а стала вершителькою доль, могутнью правителькою, володаркою Сходу. Юна українська дівчина подолала шлях від невільниці в гаремі турецького султана до його улюбленої дружини. Роксолана, Хуррем, Хасекі - все це її імена, під якими вона знана світові. Роксолана - єдина султанша в тисячолітній історії могутньої Османської імперії. Сам автор пояснив міф створеної ним Роксолани через призму страждання: "Роксолана стала символом українки, яка ніде не пропаде, не загине ні при яких обставинах. Вона гідна поваги. Вона страждала все життя. Я написав в романі, що вона померла не від віку, а від страждань".
Роман Павла Загребельного "Роксолана" - вдала, талановита спроба запалити в серцях українців віру у свої сили, гордість до свого минулого, до безмежних можливостей українського духу.

Немає коментарів:

Дописати коментар