пʼятницю, грудня 04, 2015

Третя Пречиста, як добра матінка, співала землиці колискову

                                     ВВЕДЕННЯ ПРЕСВЯТОЇ БОГОРОДИЦІ

4 грудня віруючі люди святкують Введення до храму пресвятої Богородиці Діви Марії, або Видення, Третя Пречиста. Батьки Діви Марії довго не мали дітей. Подружжя було в розпачі й дало обітницю присвятити народжену дитину служінню Богу. І народилася в них донечка Марія. Коли дівчині виповнилося три роки, її одягли в найкращий одяг і привели до Єрусалимського храму. Першосвященник зустрів її в храми та повів у святая святих, у те приміщення, до якого з усіх людей лише сам ходив з очисною жертовною кров'ю. Від цього дня дитина жила в храмі, присвячуючи свій час богоугодним справам: рукоділлю, молитвам і читанню Святого Письма.На Введення кожен приводив у церкву своїх малолітніх дітей. На Введення мами вперше починали заплітати волоссячко у маленьких дівчаток. Плели його "обручиком" чи "колоском". Зав'язували кіску плетеною червоною бавною ( стрічкою). Та бавна відтепер на Введення впліталася щорічно, була як оберіг.Після Введення мами починали привчати дитину до рукоділля. По всій Україні від Введення починали розучувати колядки, виготовляти "вбрання" для колядників і переряджених.
Вважаєтьтся, що до Введення можна лопатою копати землю, а після Введення й до самого Благовіщення - у жодному разі не можна: земля має відпочити й на наступне літо сили набратися. Категорично забороняється цього дня й шити, бо Господь відпускає на Землю душі праведних, аби вони могли побачити, "увидіти", своє тіло. Звідси існує ще одна назва свята - Видіння. 
                                             Діва Пречиста в церкву ходила,
                                             Діва Пречиста Бога любила,
                                             Діва Пречиста Сина родила -
                                             Нарід від смерті Ним заступила...
- лилося у кожній хаті із заходом сонця співанка, а перед образом Богородиці запалювалася лампадка або трійчатко (три свічі)...

                           Про Третю Пречисту можна прочитати в книгах:

*  Маковій, Г. Очі згори// Народознавчі новели. - К.: Генеза, 1996. - 496 с.
*  Скуратівський, В. Дідух: Свята українського народу, - К.: Освіта, 1995. - 272 с.
*  Українське народознавство. - Львів: Фенікс, 1994. - 608 с.
*  Шкода, М. Люба моя Україна. Свята, традиції, звичаї, обряди, прикмети та повір'я українського народу. - Донецьк:ТОВ ВКФ "БАО", 2008. - 544 с.

Немає коментарів:

Дописати коментар