четвер, березня 24, 2016

Сьогодні комікси - це модно!


Комікс - самостійний жанр, такий же великий, як література чи кіно. Існують дитячі, дорослі, інтелектуальні, сюрреалістичні, гостросоціальні, європейські, японські, розумні, дурні і безліч інших, найрізноманітніших коміксів. Комікс - середнє між літературою і мультфільмом, сплав графіки та прози. Комікси можуть бути як гумористичними, так і серйозними, трагічними. Вони вільні у виборі жанру.
Подивимось історію. Комікси отримали таку назву від американської фрази: "comics strips", "комічні смужки". Так на початку 20 століття в Америці назвали короткі гумористичні історії  в 6-8 картинках, які друкувалися в газетах. Потім ці смужки об'єднували і випускали у вигляді книги.  Сучасні комікси з'явилися в газетах США в 90-х рр. 19 століття. Особливого поширення вони набули в 30-х рр. 20 століття, в тому числі комікси відомого кінорежисера-мультиплікатора У.Діснея. Безпосередніми попередниками коміксу, або протокоміксамі, вважаються політичні французькі та англійські карикатури кінця 18-го століття. Навіть американські дослідники коміксу визнають, що в нього європейське коріння. Поява самого коміксу відбулася в результаті боротьби двох гігантів газетного бізнесу: угорського іммігранта Дж.Пуліцера і вихідця з Каліфорнії У.-Р.Херста. Боротьба за читачів вимагала використання нової поліграфічної техніки, введення кольору на газетній шпальті. Жовтий колір за багатьма характеристиками виявився найбільш технологічним. Вперше він був використаний в коміксі Річарда Аутколда "Жовтий хлопчина". Попутно цей комікс привів до виникнення терміну "жовта преса". Однак день народження коміксу до цих пір викликає чимало суперечок. Одні вважають, що першим коміксом потрібно вважати серію малюнків того ж Р.Аутколда в газеті "Уолд" в 1894 р.  "Витоки нових видів, або Еволюція крокодила".  Інші називають дату 5 травня 1895 р., коли народився образ "Жовтого хлопця".
Сформувалися основні тематичні різновиди: комікси про "дикій Захід" ("Westerners"); про пригоди суперменів; про пригоди в джунглях; про тварин; про злочини; про війну; "любовні"; науково-фантастичні; псевдоісторичні комікси. А так само комікси, що стисло і спрощено представляють твори класичної літератури.
Комікс треба вміти читати. Коміксами можна засмітити мізки, а можна отримати від них справжнє задоволення.

Наша бібліотека має у своїх фондах  комікси і для молодших, і для старших користувачів.




                        
  Всі бажаючі мають можливість передивитися, або взяти для домашнього читання комікси.



Бажаємо приємного читання!

Немає коментарів:

Дописати коментар