пʼятницю, січня 20, 2023

О, Криме, рідний, незабутній!


"Крим - край дивовижної краси, який не залишить буйдужим нікого, хто хоча б один раз побував на цій привітній землі. "Краєм вічного сяяння" називала Крим Леся Українка. "Крим справив на мене таке сильне враження...що я ходив, немов у ві сні" - слова Михайла Коцюбинського. В Криму все викликає цікавість і зачарування: лісисті гори, зелені долини, перевали, фортеці. І, звісно, море!                                          
 Крим є справжнім "музєєм просто неба", в якому знаходяться яскраві пам'ятки різних народів, культур і цивілізацій. Херсонес Таврійський, середньовічні "печерні міста", відлюдні монастирі, генуезькі фортеці в Судаку і Феодосії. Бахчисарайський, Лівадійський, Алупкінський палаци. Нікітський ботанічний сад. Кара-Даг (Чорна гора) - древній вулкан.
    Пам'ятні місця,які пов'язані з іменами видатних діячів культури. Сонячне місто Ялта. Леся Українка кілька років жила в Ялті. Вона не тільки лікувалась в місті, але й працювала. Першим міським, повітовим, карантинним лікарем в Ялті був український поет Степан Руданський, автор відомої пісні "Повій, вітре, на Вкраїну".                                                         
Море...Таємниче, мінливе, неосяжне. Воно хвилює душу, не залишає байдужим серце.Кримський півострів омивається Азовським та Чорним морями. Чорне море. Воно дійсно буває чорним, коли над свинцевими хвилями повисають чорні хмари. Але частіше воно спокійне, привітне. Еліни називали його Понтом Евксинським - "Гостинним морем". Воно величне і красиве, по ньому ще в античність ходили кораблі древніх цивілізацій. Азовське - найдрібніше море    на планеті. Тепле, ласкаве.                                                                          
Крим щедро обдарований багатством і             різноманітністю природи.
Природні заповідники Криму: Кримський
(м.Алушта), Ялтинський гірсько-лісовий          (м.Ялта), мис Мартьян в смт Никита,                Карадагський у м.Феодосія, Казантипський      та Опукський.Парки-пам'ятки: Нікітський    ботанічний сад,Фороський,Алупкінський,    Місхорський, Лівадійський, Харакський,        Масандра,Гурзуфський,Карасанський,   Кипарисний на території Артеку.


                                                                                    
                          
#бібліотеки_соломянки #бібліотека_преображенська#

Немає коментарів:

Дописати коментар