вівторок, травня 02, 2023

Всесвітній день Сонця

 

З яким нетерпінням ми чекаємо на сонечко, як ми тішимось теплим сонячним весняним дням. Люди здавна поклонялися Сонцю як божеству і влаштовували на його честь різні свята. У давніх українців було аж чотири Боги Сонця, на чотири пори року: Хорс – зимове Сонце, Ярило — Бог буйного весняного Сонця, Дажбог – Бог літнього Сонця (вважався Богом над усіма Богами) та Сварог — Бог осіннього сонця, що майже не гріє.

Найголовніша властивість Сонця для землян, що біля нього виникла наша планета і на ній з`явилось життя. Завдяки сонячному світлу в організмі людини утворюється корисний натуральний антидепресант - мелатонін, гормон щастя. А для планети Земля Сонце - це зірка, найближча до нас, яка являє могутнє джерело космічної енергії, без неї неможливе життя. А чи знаєте ви, якщо вирушити з Землі на Сонце звичайним літаком, то подорож триватиме близько 17 років. В 1994 році Міжнародне товариство сонячної енергії (ISES-Europe) запровадило Всесвітній день Сонця - 3 травня. Це добра нагода вкотре показати чудові можливості сонячної енергетики. До речі, використання сонячної енергії стає дедалі популярнішим, наприклад, усе більше приладів та пристроїв працює на сонячних батареях. До Всесвітнього дня Сонця також долучилась бібліотека "Преображенська", для наших відвідувачів ми представляємо добірку книжок та енциклопедій про Сонце і Всесвіт, про зірки та планети, де безліч цікавих фактів і таємниць для допитливих.


Алекс Фріт, Джером Мартін, Еліс Джеймс «100 фактів про космос»
#книголав, 2018 р., 128 с.

Після прочитання цієї книжки жодна дитина більше не повірить тому, що «Сонечко лягає спати», а зірки можуть падати з неба. Весела, дотепна та дуже змістовна – ця книжка подає відомості про історію вивчення космосу, розташування у Всесвіті Землі, утворення Сонячної системи, дослідження планет роботами тощо. Оперуючи цифрами, використовуючи зрозумілі приклади, «100 фактів про космос» пояснює, що таке гравітація, розповідає про злиття галактик, магнітні бурі та інші явища. Книжка містить цікавинки, про які не дізнаєшся навіть у школі. Скільки сміття на Місяці залишила команда «Аполона-11» після висадки на нього? З чого розпочати колонізацію Марса? Скільки жінок і чоловіків брали участь в польотах за межі Землі? Що робили в космосі плодові мушки й тихоходи? «100 фактів про космос» дивуватимуть як юних читачів, так і їхніх батьків. Для дітей молодшого та середнього шкільного віку.

Домінік Воллімен «Професор Астрокіт і неосяжний космос»
Видавництво Старого Лева, 2018 р., 67 с.

Щовечора сонце ховається за горизонт і відсвіт останніх його променів забарвлює небо дивовижними кольорами. З наближенням ночі вони поволі гаснуть, небо стає густо-синім і ніби вишитим «маленькими» зірками. Дивлячись на зірки та латки темряви поміж ними, ми бачимо ні мало ні багато – Всесвіт! Але куди ж зникає Сонце вночі? З чого зроблені зорі та як вони виникли? Ми самотні у Всесвіті чи десь там, на далекій планеті, є ще один хлопчик або дівчинка, що дивиться в небо й розмірковує точнісінько про те саме? Наш Всесвіт дуже складний. Багато науковців поклали ціле життя на те, щоб розгадати його величні таємниці, та штука в тому, що чимало з них іще навіть не відкрито. Проте не хвилюйтеся, професор Астрокіт уже тут і готовий допомогти – я чи не найкмітливіший дворовий кіт, якого ви коли-небудь зустрічали! 

Стюарт Аткінсон «Котячий путівник нічним небом»
Жорж, 2019 р., 64 с.

Безмежний Всесвіт приховує безліч таємниць, які кличуть тебе у незабутню подорож! Та перш ніж вирушити в зоряну мандрівку, дізнайся, як правильно до неї підготуватися, в яку пору року краще спостерігати за нічним небом і що на ньому можна побачити. Разом із досвідченим гідом-звіздарем, кішкою Феліцією, ти навчишся знаходити і впізнавати найвідоміші сузір'я та планети, помилуєшся полярним сяйвом і дослідиш найвіддаленіші куточки космосу. Наукові факти, легенди, корисні поради — у цьому путівнику є все, що необхідно знати майбутньому досліднику зоряного неба.


Джайлс Сперроу «Дитяча енциклопедія космосу»
Віват, 2018 р., 128 с.

Ця енциклопедія — унікальний шанс вирушити в подорож у найвіддаленіші куточки Всесвіту, розкрити таємниці темної матерії, довідатись якомога більше про інші світи, краще пізнати нашу ніби знайому, але таку загадкову Землю. Достовірні наукові факти, яскраві реалістичні ілюстрації та світлини, захопливі подробиці зроблять мандрівку міжзоряним простором незабутньою.


Олег Фейгін «Таємниці Всесвіту»
Фактор, 2008 р., 192 с.

Як зародилося життя у Всесвіті й чи зустрінемо ми коли-небудь побратимів по розуму? Чи є у Світу, що нас оточує, початок і яким буде (і чи буде!) його кінець? Що приховано в зоряних безоднях центра нашої Галактики? Як катастрофічно провалюються всередину себе зірки, що остигли, і які таємниці містять безодні викривленого простору чорних дір? Усі ці й інші найцікавіші питання сучасної астрономії розглядаються в запропонованій книжці, призначеній для школярів, учителів і всіх допитливих читачів, які цікавляться сучасною картиною Світобудови.


Галина Железняк «Найцікавіше про Космос: Ілюстроване енциклопедичне видання»
Торнадо, 2007 р., 96 с.

Кого з нас не вабила дивовижна велич зірок, хто не мріяв злітати на Місяць та дізнатись, чи є життя на Марсі. Зоряне небо — загадка, яку подарувала нам природа, а ця книга трохи відкриє завісу над таємницями Землі та космічного простору. Вона розповість, скільки років Землі та як утворився Всесвіт, чому небо блакитне та звідки з’являються чорні діри, чи такий порожній Всесвіт, як здається на перший погляд, та про інше.


Астрономія. Планети Сонячної системи.
Вітраж, 2006 р., 48 с.

Скільки зірок і скільки планет у Всесвіті? Які це планети, яка там атмосфера, чи є життя на цих планетах? Про це і багато про інше ви дізнаєтеся, прочитавши книгу «Астрономія. Планети Сонячної системи». А ви дізнаєтеся про наше Сонце – джерело всього живого на Землі, про супутники планет, комети, метеори та астероїди.


Астрономія. Зорі, галактики та Всесвіт
Вітраж, 2006 р., 48 с.

Відомо, що наша Галактика – лише одна з багатьох мільйонів галактик. При цьому вона така велика, що від одного її краю до іншого світловий промінь подорожує близько 100 тисяч світлових років. Сонячна система – лише маленька частинка Галактики Чумацького Шляху, що включає 200 млрд. зірок. Ніхто не знає, скільки галактик у Всесвіті. Але учені виявили скупчення, в яких 10 тисяч галактик. Найближча галактика до нашої – галактика Андромеди. Та ви прочитаєте про це в книзі.


Лілія Казанцева, Віталій Кислюк «Київське вікно у Всесвіт»
Наш час, 2006 р., 183 с.

У книзі на основі численних публікацій, інтернет-видань та архівних матеріалів досліджується у хронологічному порядку історія розвитку астрономії у Києві від архаїчних часів до сьогодення. Книга містить розповідь про астрономічні уявлення наших пращурів, зафіксовані в археологічних знахідках (архаїчна астрономія) та свідченнями літописців (літописна астрономія). Звертається увага на єретичність астрономії середніх віків, пожвавлення інтересу до астрономії в епоху Відродження, зародження телескопічної астрономії та виникнення перших астрономічних обсерваторій у Європі та на території теперішньої України. Для старшокласників, студентів та викладачів навчальних закладів, слухачів курсів підвищення кваліфікації, а також для вчених та всіх, хто цікавиться історією європейської та вітчизняної науки.


#бібліотекиСолом'янки #бібліотекаПреображенська #сонце #ВсесвітнійДеньСонця #зірка #Всесвіт #космос


Немає коментарів:

Дописати коментар