неділю, квітня 05, 2020

Конституція Пилипа Орлика

Першу українську конституцію (одну із перших в Європі) було прийнято 5 (16) квітня 1710 року на зборах козацтва біля містечка Тягина на правому березі річки Дністер (османська назва - Бендери, нині це територія Молдови). Тому її інколи називають ще Бендерською конституцією.


  Повна назва цього документа – «Договір та Встановлення прав і вольностей Війська     Запорозького та всього вільного народу Малоросійського між Ясновельможним            Гетьманом Пилипом Орликом та між Генеральною старшиною, полковниками, а також названим  Військом Запорозьким, що за давнім звичаєм і за військовими правилами                   схвалені обома сторонами вільним голосуванням і скріплені найяснішим гетьманом урочистою присягою».

Реальної сили Конституція Пилипа Орлика так і не набула, оскільки складалася вона на чужині та її укладачі не мали змоги повернутися в країну. Але в історії вона залишилася як оригінальна правова пам’ятка, яка вперше в Європі обґрунтовує можливість існування парламентської демократичної республіки.

Оригінал першої сторінки Конституції зберігається в Національному архіві Швеції. Остання сторінка україномовного документу – у Російському державному архіві давніх актів                 (м. Москва) із оригінальним підписом Пилипа Орлика та печаткою Війська Запорозького.
.

Немає коментарів:

Дописати коментар