середу, квітня 08, 2020

Мандрівний народ роми

8 квітня - Міжнародний день циган. Ця подія не тільки для представників етносу, але і для всіх прихильників циганської культури.                                                                                 Цікаві факти про життя ромів.
  • Вони вийшли з Індії понад 1000 років тому і за кілька століть розселилися по всьому світу. Зараз їх налічується до 10 мільйонів.
  • На українські землі роми прийшли приблизно в 15 столітті, говорить історик Василь Яблонський. Вони переселилися сюди з країн Південної і Центральної Європи, і ставлення корінного народу до кочівників було швидше доброзичливим, ніж ворожим.
  • Щедрість, гостинність, вірність сімейним традиціям – це риси національного характеру ромів. Шлюби з представниками інших національностей для циганів - виняток, і саме тому упродовж тривалого часу їм вдається зберігати мову і культурні традиції. Якщо якась людина приїжджає з іншої країни, то вона шукає готель, де зупинитися. А ром - завжди знайде іншого рома, завжди його зрозуміє.
  •  Віросповідання залежить від місця проживання.
  • В Україні мешкає кілька етнічних груп ромів. Найчисленніші серед них серви, котляри, лаварі, плащуни, крими.
  • Традиційно роми проживають невеликими громадами і переважно уникають контактів з корінним населенням. Вони живуть за інерцією. У них своя психологія. Їм потрібен авторитет із середовища ромів, який би їх тягнув. Такими авторитетами у ромів були циганські барони - найавторитетніші, найрозумніші представники нації. У 16-17 століттях грамоти на баронство видавали європейські королі.
  • У циган існує культ дітей.
  • Старших за віком дуже поважають .Їх думка вважаються законом.
  • Циганським жінкам заборонено підніматися вище першого поверху в будинку.
  • На святі жінки з чоловіками сидять окремо.
  • Ініціатором танцю завжди виступає старший чоловік або старша жінка, Після приєднуються інші гості по старшинству, потім всі інші.
  • Тут, в Україні, цигани святкують Різдво, Великдень і День Святого Петра, тому що цигани вважають його своїм покровителем (Симпетри - 12 липня)
      Трошки зрозуміти  життя, традиції, звичаї ромів можна із творів мистецтва і культури. Любителям оперети знайома оперета "Циган-прем'єр" видатного угорського композитора Імре Кальмана. Прем'єра відбулась 11 жовтня 1912 року у Віденському театрі Йогана Штрауса.  28 лютого 1924 року у Відні відбулась прем'єра оперети "Маріца"  або "Графиня Маріца" Імре Кальмана. Відома оперета "Циганський барон" Йогана Штрауса (сина) за новелою "Саффи" Мора Йокаї.
Тим, хто цікавиться життям циган пропонуємо книги, за якими створені художні фільми: Гюго,В.Собор Паризької Богоматері; Меріме,П.Кармен; Калінін,А."Циган".

                                           

Вплинула циганська культура на українську літературу. Циган - один із традиційних персонажів української вертепної драми. Циганські мотиви відчутні в творчості Степана Руданського, Михайла Старицького, Миколи Гоголя, Івана Франка. Ліна  Костенко створила       поему "Циганська муза".  У Юрія Покальчука вийшла повість  "Циганські   мелодії".

Немає коментарів:

Дописати коментар