понеділок, березня 25, 2024

Як прийшли імена в нашу мову

Люди різняться не лише за своєю зовнішністю, характером, але й за іменами, прізвищами, по батькові. Однак мало хто знає походження свого імені та його значення. А даремно, адже імена людей – це часточка історії кожного народу. У них відображено все: вірування, звичаї, обряди, ремесла. Саме тому предметом обговорення другої зустрічі розмовного клубу, яка відбулася 21 березня в бібліотеці "Преображенська", було обрано тему "Як прийшли імена в нашу мову".
Усі учасники звернулися до історичного минулого нашого народу. Почали з язичницьких часів, коли вибір імені людини визначався відповідно до вірувань і тогочасного світогляду, а людина протягом життя могла мати не одне, а декілька імен. Поступово перейшли до періоду становлення християнства, коли принципи ім'янаречення змінилися, а старі язичницькі імена набули функцій прізвиськ, і  завершили сучасними українськими іменами. Бібліотекарі заздалегідь підготували інформацію про походження і значення імен учасників, пригадали людей, які прославили ці імена.
Зустріч вийшла цікавою та пізнавальною. Хоча було багато серйозної інформації, проте інтерактивні тести та завдання відповідної тематики допомогли створити невимушену і дружню атмосферу, а також закріпити почуте. 
Підсумувавши обговорене, усі присутні дійшли висновку, що не імʼя прославляє людину, а навпаки - людина наповнює його змістом, а вже яким - це особистий вибір кожного.



Немає коментарів:

Дописати коментар