середу, квітня 29, 2015

А ТАНЕЦЬ ВІЧНИЙ ЯК ЛЮБОВ

29 квітня - МІЖНАРОДНИЙ ДЕНЬ ТАНЦЮ

У 1982 році створений при ЮНЕСКО Міжнародний Комітет Танцю запропонував щорічно святкувати 29 квітня Міжнародний День Танцю. В цей день в 1727 році народився французький балетмейстер Жан Жорж Новер, реформатор і теоретик хореографії. Його вважають батьком сучасного балетного театру.
Танець, хореографія - це величезна, багата й дуже різноманітна галузь мистецтва. Бувають танці, пов'язані з якоюсь певною національністю, належать одному якомусь народові.А бувають танці, народжені одним народом, але вони вже стали надбанням багатьох, навіть усіх народів світу. Одні танці танцювали тільки прості люди - в селах та містах, інші - тільки в палацах і в аристократичних салонах. А бували й такі, які користувалися однаковим успіхом і у простого народу, і в придворних колах. Життя одних танців було дуже коротке, інші жили дуже довго. Одні танці, народжені для того, щоб їх танцювали, назавжди такими і залишаються. Інші, перейшовши за межі, запрограмовані їм при народжені, перестають бути побутовими, звичайними танцями і проникають у всі жанри музики - від простої дитячої пісеньки до опери і симфонії. Існує танець, який не старіє вже майже три століття. Це...ВАЛЬС! ВАЛЬС! ВАЛЬС! Він заполонив всі галузі музики. Народився десь на стику трьох країн: Німеччини, Австрії і Чехії. Спочатку він був простим народним танцем. У 18 столітті він проник і в аристократичний салон. Поступово музика вальсу перестала бути тільки музикою, під яку танцюють, - її почали слухати.
Цікаво, що за три століття з'явилося багато інших танців. Кожна епоха давала нові пісні і танці. Одні лишались, інши помирали. Але ВАЛЬС жив, збагачуючись тим, що йому давав кожний народ, кожна нова епоха, кожний новий час.
Вальс став символом юності, весни, любові, символом ніжності, поетичних почуттів, світлих життєвих мрій.
Багато вальсів "звучить" у літературі. Одним із перших опис вальсу дав Й.Гете в романі "Страждання юного Вертера" в 1774 р., в якому Вертер танцював із Шарлоттою вальс. Наташа Ростова знайомиться з Андрієм Болконським під звуки вальсу. Драма Ніни Арбеніної ("Маскарад" Лермонтова) розігрується на фоні вальсу. Зустріч Ромео і Джульєтти і в опері Гуно, і в драматичній симфонії Берліоза, написаних за трагедією Шекспіра, втілена композиторами також у вальсовій музиці. Ольга Кобилянська написала оповідання "Меланхолійний вальс". Для Софії Дорошенко (із життям якої автор порівнювала своє життя) вальс став засобом висвітлення душі. 
День Танцю покликаний об'єднати всі напрямки Танцю, звернути увагу на його здібності об'єднувати людей заради дружби і миру, дозволяючи говорити однією мовою - мовою Танцю.
                          Література, використана в публікації:
- Гете Й. Страдания юного Вертера.-М,1982.- 174с.
- Ідом Г. Вчимося танцювати.-Київ,1998.- 32с.
- Кабалевський Дм.Як розповідати дітям про музику.-Київ,1982.- 319с.
- Кобилянська О. Повісті; Оповідання.-К,1988.- 672с.
- Лермонтов М. Маскарад.-Л,1990.- 272с.
- Толстой Л. Война и мир.-Київ,1986.- 784с.
- Шекспір "Ромео і Джульетта.-Харків,2007.- 285с.
- Энциклопедический словарь юного музыканта.-М.1985.- 352с.
                              

Немає коментарів:

Дописати коментар