понеділок, червня 08, 2015

Всесвітній день океанів

          Світ океану
8 червня відзначається Всесвітній день океанів. На міжнародному саміті на вищому рівні, який пройшов в 1992 році в Ріо-де-Жанейро (Бразилія), було запропоновано нове свято - Всесвітній день океанів. У 2008 році Генеральна Асамблея ООН ухвалила, що починаючи з 2009 року свято прийняте офіційно. Цей день нагадує людям про збереження природи, зокрема флори і фауни океану, що послужить перепоною до вимирання багатьох видів рослин і тварин.
На нашій планеті так багато води, що її краще називати не Землею, а Океаном. Лише одну третину поврхні нашої планети займає суша, решту поверхні вкривають чотири величезні простори води, які звуться океанами. Море є частиною океану. На земній кулі налічується близько 70 морів. На Землі є чотири океани: Тихий океан, найбільший із усіх, а також Атлантичний, Індійський та Північний. В океанах міститься 97% світовизапасів води. І лише мізерна їх частина - в прісних озерах і річках.
У грецькій міфології Океан - божество найбільшої на світі річки з тією ж назвою. Вона омивала всю землю, яку тоді вважали плоскою. Про водну стихію розповідали легенди.
У наші дні моря і океани дуже потерпають від забруднення. Велику кількість забруднюючих речовин просто скидають у море. Половину всіх пестицидів і хімічних добрив, що використовуються в сільському господарстві, теж річки виносять в океан. Значна частина токсичних речовин, що отруюють повітря, також осідає в морі.  Течії розносять сміття й забруднені води по всій планеті, включаючи полярні області. Надмірний вилов риби призводить до виснаження рибних запасів і порушує всі харчові ланцюги Світового океану.
Людина завдає шкоду, залишаючи пластикові пакети на березі. Пакети потрапляють у море і течії розносять їх на великі відстані. Морські черепахи часто приймають їх за медуз і задихаються, вдавившись ними. Траплялося, що пластикові пакети знаходили також у шлунках китів!
Хай Всесвітній день океанів змусить людство потурбуватися про чистоту води та збереження флори і фауни океанів і морів. Кожна людина повинна зробити свій внесок у цю благородну справу. У нас Земля одна і треба зробити так, щоб вона завжди була "блакитною планетою".
 Пропонумо нашу виставку-відкриття " СВІТ ОКЕАНУ".


Рекомендуємо літературу про океани та моря

* Голуба планета.- К: Махаон-Україна, 2008.- 127 с.
* Клімов,А. Із безодні часів. - Х.: Ранок, 2004.- 128 с.
* Кусто, Ж. Затонувшие сокровища.: М., 1985.- 203 с.
* Підводний світ.- Х.: Фоліо, 2007.- 394 с.
* Планета Земля.- К.: Махаон-Україна, 2000. - 303с.
* Райлі, П. Земля та океани.- К.: Перо, 2007. - 94 с.
* Рассоха-Дісс,М. Загадки океану.- Х.: Веста, 2010.- 96 с.
* Росс, С. Глибинні чудовиська.- Х,: Веста, 2003.- 48 с.
* Світ довкола нас.: Ениклопедія екології для дітей. - К.: Махаон-Україна, 2006. - 128 с.
* Тварини. Дитячий ілюстрований атлас. - Х.: Клуб.сім.дозвілля, 2012. - 48 с.
* Тваринний світ. Цікаві, дивні, незвичайні.- Х.: Промінь, 2004.- 61с.
* Холл, С. Світ океану.- К.: Махаон-Україна, 2001. - 47 с.


Немає коментарів:

Дописати коментар