пʼятницю, вересня 18, 2015

ЗАГАДКОВІ, НЕЗВИЧАЙНІ ІСТОТИ

        20 вересня   -     Міжнародний день (ніч) кажанів

Вночі з 20 на 21 вересня у світі відзначають незвичайне природоохоронне свято - Ніч кажанів. Багато видів кажанів  - на межі зникнення. Є Міжнародна угода про охорону рукокрилих. Кажани поширені на всіх континентах, крім полюсів. Існують різні види кажанів: підковоніс малий, підковоніс великий, вухань, широковух, довгокрилець, вечірниця руда (дозірна), нетопир малий, нетопир натузіуса, кажан пізній, кажан двоколірний; нічниця - гостровуха, триколірна, вусата,  війчаста,  водяна,  ставкова, інші.Серед 22 видів, які зустрічаються на території України, поряд із людиною найчастіше живуть вухані, нічниці та кажан пізній.
   Кажанів часто називають летючими мишами, хоча ця назва не зовсім вдала, бо кажани належать до ряду рукокрилих, а миші - до гризунів. Кажани відрізняються своїм зовнішнім видом від інших тварин. Це маленькі сірі звірки, покриті м'якою шерстю. У вухах мають невеликі шкіряні вирости. По землі ці звірки вміють ходити, і води не бояться. Особливий інтерес викликають кажани-риболови. Справа в тому, що вони мають "локатори", які "бачать" у воді. І кожного разу, коли кажан занурює свої пазурі під воду, на поверхню вони повертаються із здобиччю.  Вони добре пристосовані до польоту. Передні кінцівки у них перетворилися на крила. Кажани переважно комахоїдні, лише окремі види живляться плодами рослин, пилком або нектаром квіток. Вдень, згорнувшись у свої широкі крила, як у плащі, вони висять у дуплах вниз головою, а вночі вирушають на полювання. Вони полюють на нічних комах - жуків, метеликів, комарів. Поночі літають переважно шкідливі комахи. Одна тваринка за годину виловлює понад 500 комах:  небезпечних шкідників лісових, садових і польових культур.  За рік один кажан може з'їсти понад 4 кг різноманітних комах.  Усе це свідчить про корисне значення цих звірків, у зв'язку з чим вони заслуговують на всебічну охорону і захист.             В південноамериканських джунглях живуть вампіри або десмоди. Їх 3 види. Живляться кров'ю хребетних тварин, рибою, птахами.  Кажани добре орінтуються в просторі. Під час польоту вони голосовими зв'язками безперервно посилають у простір ультразвуки - невидимі і нечутні нам високочастотні хвилі, які, натрапивши на предмет, відбиваються і повертається назад. Кажан їх вловлює органом слуху. Живуть кажани 10 - 20 років.

      У Польщі є замок Мальборк, який у 1997 р. було занесено до списку світової спадщини ЮНЕСКО.  У Мальборкському замку є величезна колонія нетопирів. Кажани злітаються сюди зі всіх куточків Польщі і спокійно зимують у найнедоступніших закутках. Побачити їх не можна, але легенди про мальборкських вампірів - справжня замануха для любителів гострих відчуттів.

Найменший вид кажанів Європи нетопир-карлик. Розмах крил не перевищує 10 см, а маса 3-5 г. Живиться комарами. Живе колоніями, чисельність яких може досягати сотень і тисяч особин. Звичайно селяться в різного роду пустотах, на горищах і у вентиляційних отворах міських будинків. Відрізняються стрімким і вертким польотом. Чудово розвинена ультразвукова ехолокація, що допомогає орієнтуватися в цілковитій темряві.

"Вампірятко" - перша з восьми книжок знаної австрійської письменниці Ренате Вельш про надзвичайно симпатичного, веселого й винахідливого вампірчика та його несподівану подругу - поважну пані Ліцці.                                                                                                На шматі посеред павутиння лежав малесенький нетопир. І солодко спав...  Нетопир прокинувся...Звірятко тихенько  запищало...Потім згорнувся калачиком у долоні пані Ліцці й знову заснув. Вона поміркувала, з чого б то зробити йому ліжечко. Вона витягла зі шкатулки срібний ланцюжок і поклала туди маленького нетопира, на блакитну вату. Накрила його носовичком і поставила шкатулку на підвіконня, не те місце, куди світило сонечко.

                                               Рано-вранці на світанку
                                               Мій Вампірко будиться,
                                               довго він не нудиться,
                                               а летить стрілою вниз, де бурхлива вулиця...     
                                                            А Вампірко мій такий,
                                                            до роботи беручкий,
                                                            кров не смокче ані-ані,
                                                            знається він на сметані,
                                                            знається на молоці,
                                                           а коли лихі людці
                                                           йому на зуб трапляються -
                                                           в добрих обертаються.

   Багато людей бояться кажанів, оскільки ті літають лише вночі й нечутно, мов привиди, з'являються з мороку Та й на перший погляд вони видаються мало симпатичними, якщо не сказати - потворними. Але це корисні для людини істоти. Тож убивати їх не слід. І не лякайтеся, нічого поганого вони вам не заподіють.

                                                          Література:
  • Вельш, Р. Вампірятко. - Львів:Кальварія, 2006. - 93 с.
  • Високий Замок, 2015, 13 - 19 серпня.
  • Дивовижне у світі тварин. - К.:Павлін,2005. - 208 с.
  • Світ-дивосвіт України. - К.: Лелека, 2004. -224 с.
  • Цеханська, О.Ф. Світ тварин. - Харків: Ранок, 2006. -320 с.





Немає коментарів:

Дописати коментар