четвер, березня 10, 2016

Шевченківське слово живе...

Весна в Україні починається Шевченком. В березні він народився, в березні 1840 року вийшов у світ перший "Кобзар". Тарас Шевченко - поет, наділений і силою, і красою слова, щоденний співрозмовник. І, звичайно ж, у кожного він свій - Тарас Шевченко.
"Стоїмо перед Шевченком, як перед совістю народу і власною совістю. Стоїмо, як споконвіку світ стоїть під сонцем, і бути світові, поки сонце є в небі. Стоїмо перед задумою віків. Ховають вони в нетрях вічності велику таїну. А в цій тайні нам явне тільки одне: ми будемо на землі як нація, доки жива Шевченкова душа України. Станемо перед Шевченком серце до серця. Станемо, як перед власною совістю, і хай нам з небосяжного чола жертовною любов'ю до України освітить наше воскресіння і прийдешні многі літа пророцтво Поета." (Ярема Гоян).


В ці березневі дні в стінах бібліотеки звучали вірші Кобзаря у виконані дітей, бібліотекарів, гостей. Учні 3-х класів взяли участь в усному журналі "Тарас Шевченко - видатний син українського народу". Мандруючи сторінками журналу, діти узнали про життя Тараса, його родину. Цікавими для них були сторінки, які розповідали про талант Шевченка, як поета, прозаїка, художника. Із задоволенням діти переглянули мультфільми, які створені на основі віршів Тараса Шевченка і супроводжувалися музичним виконанням. Діти роздивлялися виставку, присвячену Кобзареві, і вибрали собі книги із творами Шевченка.







                                                                    В гості до старшокласників на поетичну годину "Уклін тобі, Тарасе!" завітав поет Анатолій Павлович Самойленко 






                                                              Літературні джерела:

  •  Гоян, Я. Воскреснемо!: Есе /Гоян, Ярема. - Київ: Веселка, 2000. - 335 с.
  •  Самойленко, А. Негаснуча зоря Тараса / Самойленко, Анатолій. - Київ: Майстер книг, 2014. - 304 с.
  •  "Тарас Шевченко в моєму житті": Розповіді, статті, нариси / Упоряд.О.Шарварок. - Київ:Фенікс, 2004. - 480 с.

Немає коментарів:

Дописати коментар