пʼятницю, лютого 28, 2020

Масляна весну закликає

   Останній тиждень лютого особливий, бо закінчується календарна зима і всі з нетерпінням чекають на прихід весни. Саме в ці дні триває Масляний тиждень, звичаї та обряди якого прийшли до нас ще з язичницьких часів. Цими дійствами люди намагалися прогнати геть зиму та пришвидшити прихід весни. На Масляну обов'язковою традицією були походи в гості. В це свято не можна було сидіти вдома, ігноруючи спільні гуляння. То ж ми вирішили не порушувати традицій і запросили до себе учнів 2-го класу школи № 43. Для них ми підготували розважальну програму, в якій намагалися відтворити обряди наших предків.


Здавна Масляну проводили гамірно, з танцями, співами, веселощами. При наявності снігу будувалися снігові вежі. Сам процес супроводжувався веселою грою в сніжки.


  Головним символом свята було Сонце, тому наші предки готували обрядовий хліб, схожий на небесне світило - млинець. На жаль, у нас не було можливості приготувати справжні млинці. Але це нас не зупинило і дітвора виготовила їх з паперу, а потім з них же змайструвала намисто для опудала.


В останній день тижня, Прощену неділю, це опудало спалювали та водили навколо нього хороводи. 


Ну і під кінець святкування обов'язкове частування смаколиками. 


      Бажаємо вам смачної та веселої Масляної!







Немає коментарів:

Дописати коментар