понеділок, жовтня 19, 2015

"Студентська непокора: 25 років потому"

                                       АКЦІЇ ПРОТЕСТУ 90-го....

                        ...Але все одно - по зернині, по кроку
                        неначе відчувши - вже час -
                        ми творимо разом велику епоху
                        яка проростає крізь нас.
                                                 (Дмитро Лазуткін)

   25 років тому молодь, відкинувши страх, долаючи численні перешкоди йшла до омріяної мети - жити у вільній країні! Студенти зі Львова, Києва, Дніпропетровська та інших міст України кинули виклик цілій системі. Події, що відбувалися на майдані Незалежності протягом 2 - 17 жовтня ввійшли в історію під назвою "РЕВОЛЮЦІЯ НА ГРАНІТІ".
На початку жовтня 1990 р. активістам Української студентської спілки і Студентського Братства вдалося підняти на боротьбу свідоме українське студенство. Студенти висунули основні вимоги до уряду: заборона комуністичної партії, комсомолу з націоналізацією їхнього майна; перевибори Верховної Ради на багатопартійній основі; протест проти підписання нового Союзного Договору; українські хлопці мають служити на території України; голова Ради Міністрів Віталій Масол мусить піти у відставку.Розпочало голодування близько 100-111 учасників, з них 80 - безпосередньо студенти, які голодували, а решта - медики, охорона, журналісти. Голодування студентів відбувалось у звичайних туристичних наметах на площі Жовтневої революції (теперішній Майдан Незалежності) у Києві. На пдтримку студентів почали страйкувати і студенти всіх вищих навчальних закладів Києва ( а також студенти технікумів, ПТУ і учні старших класів шкіл). Влада хиталася. Міліція не наважувалася на активні силові дії. Після виступу Леоніда Кравчука всі зрозуміли, що досягнуто певного компромісу. Вже 17 жовтня 1990 р. Верховна Рада України прийняла Постанову "Про розгляд вимог студентів, які проводять голодування в м.Києві з 2 жовтня 1990 року". Над майданом лунало піднесено й радісно: "Перемога!". Влада виконала частину вимог. Так чи інакше, але "революція на граніті", повністю організована силами студенства, не мала на той час аналогів у всій Європі. Вперше запекла боротьба проти влади завершилася мирним шляхом, під музику гурту "Мертвий півень" і співачки Марії Бурмаки. Вперше перемога демократичних сил дала впевненість суспільству, що воно може вирішувати найважливіші громадські проблеми власноруч.


25 років тому в Києві переможно завершилась безпрецедентна акція протесту української молоді, яку згодом нарекли  студентською "РЕВОЛЮЦІЄЮ НА ГРАНІТІ". Внесок цієї революції є визначним у подальшому здобутті незалежності України. Молоде покоління вже на початку 90-х років засвідчило своє бажання і відстояло право жити у вільній демократичній державі. Акції громадської непокори, які охопили Україну в жовтні 1990 року, заклали традиції проведення демократичних акцій протесту, подальшим виразником яких стала Помаранчева революція та Революція Гідності.

Немає коментарів:

Дописати коментар