понеділок, жовтня 12, 2015

Пироговський Олександр Сидорович

  12 жовтня 1965 року бібліотеці № 5 (тоді Залізничного району) м.Києва присвоєно ім'я Пироговського Олександра Сидоровича.



Літопис Другої світової війни зберігає імена мужніх героїв-підпільників, які ні вдень, ні вночі не давали спокою окупантам, вселяли у серця людей надію на визволення рідної землі. В час, коли фашистська навала докотилася до Києва, Залізничний район був основною базою для діяльності міського підпілля. Це сталося тому, що влітку 1942 р. фашисти схопили багатьох  діячів Київського підпілля. Пироговський О.С. був директором лісопильного заводу і очолив міське підпілля. Київські підпільники слідкували за розташуванням ворожих військ, пересуванням ешелонів, збирали відомості про військові об'єкти противника. Розповсюджували листівки, звернення, іншу агітаційну літературу, що закликала жителів міста до активної боротьби проти німецько-фашистських загарбників, розповідали про становище на фронтах. Підпільники мали зв'язок з  партизанськими загонами, що діяли в Київській області і за її межами. Вони забезпечували партизанів зброєю, боєприпасами, медикаментами, передавали розвідувальну інформацію. Перед визволенням Києва, 31 жовтня 1943-го р. гітлерівці заарештували О.С.Пироговського і 6 листопада, після жорстоких катувань, розстріляли його. Але герої не вмирають. Імена мужніх борців з фашизмом живуть у пам'яті народній. З  жовтня 1965 року ім'я О.С.Пироговського носить бібліотека для дітей та з 1984 року його іменем названо вулицю в Солом'янському районі міста Києва.




Про О.С.Пироговського можна прочитати:
                    *Боевые звезды киевлян. - К., 1983
                    *Гулько, М. Бій в імлі. - К., 1986.
                    *Люди легенд. Выпуск 5. - М., 1974
                    * Меморіальні куточки та постійно діючі виставки при публічних                               бібліотеках столиці України: Путівник. - К., 2004.
                    *Подвигом прославленные. - К., 1985.
                    *У битві за Київ. - К., 1973.
                    *Черняк, С. Вічний слід. - К.,1988
                 

В 1986 році  Політвидав України (м.Київ) надрукував книгу "Бій в імлі". Очевидець тих подій М.Л.Гулько не встиг завершити підготовку рукопису. Розпочату ним справу довів до кінця літератор Олександр Деко.Художній твір присвячений подвигу Олександра Сидоровича Пироговського. Повість написано на документальних матеріалах, звітах колишніх підпільних організацій і груп. Тут немає вигаданих осіб, як немає і вигаданих подій. Документальні факти відкривають перед читачем героїчні сторінки київського підпілля.

Немає коментарів:

Дописати коментар