вівторок, грудня 15, 2015

Знайомий незнайомець - ЧАЙ

15 грудня - Міжнародний день чаю


   Ідея створення цього цікавого свята - привернення уваги людства до проблем чайного виробництва і зміцнення взаємозв'язків між виробниками і споживачами чаю. Саме 15 грудня була прийнята "Світова Декларація Прав працівників чайної індустрії". Цей день був обраний не випадково. Мало хто знає про так зване "Бостонське чаювання" під час якого американські колоністи викинули в гавань Бостона ящики з чаєм в знак протесту проти введеного Великобританією податку на чай. Сталося це 16 грудня 1773 року. Започаткувавши це свято, людство таким чином натякає на те, що потрібно встигнути запобігти проблемам, щоб вони знову не вилилися в щось подібне. У багатьох країнах по всьому світу існують унікальні багатовікові чайні традиції.

                                                     Ц і к а в и н к и

* Перша згадка про чай відноситься до 4 століття.
* Чай був завезений в Європу  в 1610 р. голандцями, які доставили  першу партію зеленого чаю із Японії.
* Основних постачальників чаю всього п'ять: Індія (чорний чай), Китай (зелений чай), Шрі-Ланка (батьківщина чаю Ліптон), Тайвань (зелений чай різних сортів), Японія (екзотичні чаї).
* Всі сорти чаю: чорного, зеленого, жовтого, улун, білого роблять із рослин під назвою Camellia Sinensis та Thea sinensis ( китайська камелія).
* Найдорожчий чай "Да Хун Пао", його ціна за підсумками аукціонів, які проводяться в Гуанчжоу та Гонконгу, склала 685 000 доларів за кг.
* Сьогодні в усьому світі налічується понад півтори тисячі різноманітних сортів чаю.
* Перші чайні кущі було привезено в 1814 році в Нікітській ботанічний сад із Парижа. Вони не прижилися. Пагони перевезли до Грузії, де вони стали рости і розмножуватися. Пізніше чайні плантації з'явилися в Криму, на Закарпатті, у Азербайджані, Грузії.

                                                Рано-вранці я устала,
                                                В хаті гарно все прибрала.
                                                Скатертину застеляю,
                                                Чай у чашки наливаю.
                                                        Пити чай корисно дуже,
                                                        Тільки свіжим, любий друже.
                                                        Чай постоїть, кожен знає, -
                                                         Всі властивості втрачає.


     
                                           Напій цей чарівний.
                                Такий, як сонце - золотий!

                                Тож пийте чаї кольорові -
                                І завжди будете здорові!


Про чай, чайні традиції можна прочитати в книзі японського письменника Ясунарі Кавабата "Тисяча журавлів". Це лірична повість, тлом для якої автор обрав чайну церемонію. Чайний обряд - стародавній звичай, доведений японською естетикою до рівня високого мистецтва. Суть його полягає в тому, щоб дати людині можливість подумати над життям, віддатися роздумам, очистити душу від буденних клопотів і суєти. Чайна церемонія покликана служити досягненню гармонійної єдності людини з природою та іншими людьми.
Цікавою є книга Керолайн Доу "Целебный чай от 1000 болезней. Проверенные рецепты чаев и сборов, которые возвращают здоровье". Надрукована в 2015 р. у харківському видавництві "Клуб семейного досуга". Ця книга як учбовий посібник для тих, хто бажає узнати більше про цілющу силу чаю.

                                             ПРИЄМНОГО ЧАЮВАННЯ!!!

Немає коментарів:

Дописати коментар