пʼятницю, лютого 26, 2016

Білі ведмеді - володарі крижаного царства

 27 лютого - Міжнародний День полярного ведмедя

Щорічно 27 лютого відзначається екологічне свято - Міжнародний день полярного ведмедя. Ініціатор цього свята - організація  Polar Bears International (PBI) - міжнародна організація, яка бореться за збереження популяції полярних (білих) ведмедів.
Загрозу популяції цих тварин несуть браконьєри, забруднення навколишнього середовища, зміни клімату: через потепління і танення льодовиків скорочується площа їх середовища проживання. Завдання Міжнародного дня полярного ведмедя - поширити інформацію про цих тварин і привернути увагу громадськості до необхідності охорони як самих ведмедів, так і їх природнього середовища існування.



Білий ведмідь - це найбільший представник сухопутних ссавців, що відносяться до загону хижих. Його батьківщиною вважається Крайній Північ, тому що ареал проживання цих тварин простягається на берегах Льодовитого океану, островам і величезним просторам замерзлої води. Ескімоси називають білого ведмедя "нанук", а чукчі "умка".
Дорослі ведмеді можуть досягати розмірів до 2.5 метрів і маси 700 кг. Але це ніяк не впливає на спритність, швидкість цих тварин. Розшукуючи їжу, ведмідь може пропливати у відкритому морі до 150 км із швидкістю 10 км за годину.                             Харчуються ці хижаки переважно тюленями, а так само ловлять рибу або дрібних тварин. На березі полюють на дрібних гризунів, птахів та їх яйця, оленів або песців. Полюбляють ягоди і мох.
Вагітні ведмедиці знаходять для себе укриття і лягають в сплячку на 2-2.5 місяці, чекаючи потомство. У листопаді-січні  на світ з'являються 2-3 ведмежати вагою 500-700 г. 3-4 місяці ведмежата проводять в барлозі, після чого виходять і вчаться у матері самостійно харчуватися і полювати. З матір'ю дитинчата живуть близько двох років.
Білі ведмеді великі чистьохи. Вони миються 15-20 хвилин в день, старанно очищаючи себе від бруду і залишків їжи, які можуть вплинути на ізоляційні властивості хутра.

                        
                   ЗАНЕСЕНІ ДО ЧЕРВОНОЇ КНИГИ !!!

                                                              Рекомендуємо:

  • Брем, А. Життя животних / Брем Альфред. - Харків: Школа, 2004. - 712 с.
  • Енциклопедія: Тварини і рослини світу. - Львів: Аверс, 2002.- 176 с.
  • Цеханська, О. Світ тварин / Цеханська О.Ф., Стрєлков Д.Г. - Харків: Ранок, 2006. - 320с.
  • Я пізнаю світ: Тварини: Дитяча енциклопедія. - Київ: Школа, 2000. - 510 с.





1 коментар: