четвер, січня 19, 2023

Майстер сучасної підліткової літератури

 19 січня - день народження Андрія Бачинського - українського письменника, відомого творами дитячої та підліткової літератури. Користуючись нагодою, хочемо краще познайомити вас з творчістю цього автора. Всі книги, представлені на фото, ви можете знайти в нашій бібліотеці. 
 Перша книжка Андрія Бачинського “Неймовірні пригоди Остапа й Даринки” побачила світ 2010 року. На написання цієї повісті його надихнули власні діти - близнюки Остап і Даринка. Саме вони і стали прототипами героїв. 
 Більшість творів письменника мають яскраве пригодницьке спрямування. Головні герої попадають у вир різноманітних авантюр, карколомних випробувань і таємничих загадок. Популярна дилогія “Детективи з Артеку” саме про таких невтомних пригодошукачів. 
 Не оминає автор і висвітлення соціально важливих тем: питання прийняття себе та оточення, іншості, справедливості тощо. Його підліткова книга “140 децибелів тиші”, яка порушує важливе питання - ставлення суспільства до людей з особливими потребами, стала переможцем премії Дитяча Книга року ВВС-2015. Вона була перекладена на інші мови та вийшла друком у Китаї та Словенії.
 Андрій Бачинський також популяризує науку та шкільні дисципліни. Так, наприклад, у його творах “Трикутник Зевса”, “З Ейнштейном у рюкзаку” є текстові блоки з формулами, поясненнями та теорією, а знання законів фізики чи математичних формул допомагають головним героям вибратися з халепи. Звичайно, ці книги не можна використовувати як альтернативний підручник, а лише - як цікаву розвагу і допомогу у вивчені. Головним бажанням автора було донести до читачів, що будь-яка наука - важлива та зовсім, як може здатися на перший погляд, не нудна. 
 Ще одна повість з цього циклу - “Примари Чорної діброви”, присвячена екологічній тематиці. Саме з нею Андрій Бачинський здобув перемогу у номінації Дитяча Книга року ВВС-2022. 





Завітайте до нас та оберіть свою книгу!

Немає коментарів:

Дописати коментар