вівторок, червня 25, 2024

То квітне папороть в руках майстрів

На останньому занятті розмовного клубу у бібліотеці "Преображенська", під час якого обговорювалися міфічні істоти, вірування і легенди українського народу, бібліотекарі помітили, що ця тема дуже зацікавила дітлахів. Тому до свята Івана Купала було вирішено провести для них майстер-клас по виготовленню квітки папороті, яка, як відомо, є чарівною. Вона приносить щастя і виконує найзаповітніше бажання. А воно нині у всіх українців, і дорослих, і малих, одне - Перемога України. Діти із великим завзяттям та ентузіазмом підійшли до цієї творчої роботи. Процес виготовлення супроводжувався розповіддю легенди про квітку папороті. Кожен із маленьких майстрів викладав пелюстку до пелюстки, листочок до листочка і уявляв як здійсниться бажання. По завершенню майстер-класу було зроблено фото на згадку. 
Тепер, овіяна легендами квітка, прикрашатиме оселі дітлахів і, сподіваємося, здійснить їхні найзаповітніші мрії.




понеділок, червня 24, 2024

В гості до казкових фей

Під час спекотних літніх днів складно знайти місце, куди можна було б втекти від палючого сонця. Але постійні користувачі бібліотеки "Преображенська" знають, що в книгозбірні на них чекає приємна прохолода, а також різноманітні активності, настільні ігри та інші цікаві заняття, за якими можна весело та корисно провести вільний час. А ще віднедавна у бібліотеці запрацював суботній кінозал, де усі бажаючі можуть подивитися популярні кінофільми та мультфільми. Так, минулої суботи, напередодні Міжнародного дня феї, який щорічно відзначають 24 червня, бібліотекарі влаштували для дітлахів перегляд мультфільмів про цих маленьких і прекрасних створінь, які здатні творити дива. На згадку про це також було запропоновано виготовити і розмалювати маленьких фей.
Пізнавати чарівний світ виявилося напрочуд цікаво. Дівчаткам, які завітали на цей захід, вдалося проявили свої творчі здібності, насолодитися переглядом мультфільмів та просто відволіктися від буденності. 




неділю, червня 23, 2024

Чарівні істоти українських міфів

В Україні 23 червня святкують Трійцю, а 24 червня - Івана Купала. Ці церковні свята мають глибоке коріння, яке сягає ще дохристиянських часів. Подейкують, що усіх, хто зайде цими днями у воду, русалки затягнуть на дно. Звісно, ці створіння є міфічними, проте в них та багатьох інших вірили давні українці. Дізнатися більше про істот, які "живуть" в українських міфах, ви зможете з книжок віртуальної виставки, яку ми підготували для вас. Запрошуємо до перегляду та подальшого читання!

пʼятницю, червня 21, 2024

Зелена неділя квітує чар-зіллям

Напередодні одного з головних християнських свят - Трійці, у бібліотеці "Преображенська" було проведено заняття розмовного клубу. " Зелена неділя квітує чар-зіллям" - такою була тема обговорення цього разу.
Бібліотекарі розповіли дітям про історію та традиції відзначення цього свята. Зокрема, слухачі дізналися, що воно пов'язане з ворожінням, збиранням цілющих трав та іншими обрядами і звичаями, які дійшли до нас ще з язичницьких часів. Особливо їх зацікавила розповідь про міфічних істот, у яких вірили наші предки.
Як завжди, закріпити почуте допомогли різноманітні ігри та практичні завдання. А найбільш допитливі учасники клубу мали змогу обрати собі для домашнього читання літературу із книжкової добірки відповідної тематики, яку для них заздалегідь підготували бібліотекарі.
Цікаво, пізнавально та корисно промайнув час.




суботу, червня 15, 2024

Образ батька в літературі

В Україні у третю неділю червня святкують День батька. Цього року він припадає на 16 червня. Це свято покликане звернути увагу на те, що не лише мама, а й тато впливає на життя, розвиток та характер дитини. Його любов та опіка здатна сформувати із малюка дорослу, впевнену у собі людину. З цієї нагоди пропонуємо добірку книжок на будь-який смак і вік про дітей та їхніх татусів. Запрошуємо до перегляду!

вівторок, червня 11, 2024

Качині історії

Щоб урізноманітнити дозвілля діточок під час літніх канікул, підняти їм настрій, відволікти від буденності, працівники бібліотеки "Преображенська" організували суботній кінозал, в якому усі бажаючі мають змогу дивитися кінофільми та мультфільми.
Цієї суботи, у день народження Дональда Дака - популярного мультиплікаційного героя, неординарного качура, улюбленця мільйонів дітей і дорослих, було влаштовано перегляд мультфільмів за його участю. Цей мультсеріал приносить масу задоволення, він яскравий, веселий і безтурботний. Було помітно, що перегляд подарував позитивні емоції. Діти довго ділилися враженнями від побаченого, коментували епізоди, цікавилися наявністю в бібліотеці книг про Дональда Дака.

понеділок, червня 10, 2024

У мандри Україною

Літні канікули вже в розпалі, а розмовний клуб бібліотеки "Преображенська" продовжує свою роботу. Цього разу гості клубу мали змогу здійснити віртуальну мандрівку цікавими та мальовничими куточками України, бо саме такою була тема зустрічі. 
Захід розпочався з того, що усі присутні пригадали кількість і назви областей та обласних центрів. Діти згадували в яких містах уже побували, а в яких - ще хотілося б. Топ бажаних міст для екскурсій склали Львів та Одеса. Також бібліотекарі розповіли про існування 7 чудес України. З великою цікавістю дітлахи розглядали світлини Хотинської фортеці, Софіївки, заповідника "Кам'янець" та ін. Ну і звісно, не обійшлося без найулюбленішої частини  -  інтерактивних завдань: ігор, ребусів, філвордів та вікторини. У такий спосіб учасники розмовного клубу закріпили отримані знання про рідну неньку - Україну, її красу та велич. А також переконалися, що Україна - це Європа, бо їх єднає безліч історичних та культурних зв'язків. Ми можемо по праву пишатися своєю країною!




понеділок, червня 03, 2024

Стрибаємо у літо

Діти - найцінніше і найважливіше в нашому житті. І ми хочемо, щоб попри війну у них була можливість насолоджуватися щасливими моментами дитинства та весело проводити час. З цією метою у Міжнародний день захисту дітей працівники бібліотеки “Преображенська” влаштували для своїх маленьких користувачів розважально-ігрову програму “Стрибаємо у літо”. На дітей очікувало багато веселощів, конкурсів та розваг на свіжому повітрі.
Такий активний відпочинок та спілкування з однолітками подарували малечі багато приємних емоцій та вражень, про що свідчили їхні радісні оченята та задоволені усмішки.




Малюємо щастя

1 червня відзначають День малювання. З цієї нагоди усім дітлахам, які завітали цього дня до бібліотеки "Преображенська", бібліотекарі запропонували намалювати своє особисте бачення поняття "щастя". Ця акція була своєрідною арт-терапією. У цей складний для усіх час необхідно вміти відволікатися, а творчість чудово цьому сприяє. Вона допомогає зняти зайве напруження, хвилювання, тривогу.
Всі відвідувачі із задоволенням поринули у творчий процес. Як виявилося, для дітей щастя асоціюється із сім'єю та друзями, відпочинком, улюбленими заняттями, зі спілкуванням із тваринами... Але всі висловили спільну думку, що найбільшим щастям буде Перемога України.
Переглянути малюнки ви зможете, завітавши до бібліотеки "Преображенська". Якщо є бажання, долучайтеся до акції "Малюємо щастя", яка діятиме протягом літа. Малюнки можна приносити до бібліотеки, або надсилати на пошту: child.lib@ukr.net.