четвер, серпня 03, 2023

Йоанна Яґелло: я завжди на боці молоді

4 серпня святкуватиме свій день народження сучасна польська письменниця та журналістка Йоанна Яґелло. Читацькому колу вона відома як автор творів для дітей та молоді.
Йоанна Яґелло дебютувала у 1997 році збіркою віршів «Moje pierwsze donikąd» (українською не перекладена). Перше прозове видання — повість "Кава з кардамоном" вийшла з друку в 2011 році. За словами письменниці, книга була написана для доньки, яка багато читала, "хотіла б написати для неї такий молодіжний соціально-побутовий роман – про життя, про любов, про проблеми, з якими стикається сучасна молодь". Коли повість стала бестселером не тільки польської, а й європейської літератури, 
Яґелло вирішила продовжити історію головної героїні, і згодом з під її пера вийшло ще 3 книги про Лінку Барську. В Україні роман "Кава з кардамоном" теж полюбився читачам і навіть увійшов до списку шкільної літератури.
То у чому ж секрет популярності книг письменниці серед підліткової аудиторії? Маючи двох доньок, Йоанна чудово розуміє внутрішній світ підлітків. Якось в одному інтерв'ю вона розповіла: "Я відчуваю, що підлітки мені дуже близькі емоційно, що я добре розумію, як воно – перебувати на межі дитинства й дорослого життя". Вона наголошує, що у цьому віці складно знайти спільну мову з батьками й однолітками, бо через зміни, які відбуваються в організмі підлітка, часто йому важко зрозуміти й самого себе. Тож в своїх книгах Йоанна дає читачам багато слушних порад, але не моралізуючи, а дружньо, зрозуміло, доступно, голосами й словами своїх персонажів. Мабуть тому і читаються її твори на одному диханні, легко й захопливо.
Для того, щоб читачі краще познайомилися з творчістю письменниці, бібліотека "Преображенська" підготувала віртуальну виставку. На ній представлено всі книжки авторки, що є в нашій бібліотеці. Запрошуємо до перегляду!
 









Немає коментарів:

Дописати коментар