четвер, квітня 20, 2023

Володимир Мономах - великий князь київський (1053–1125), видатний полководець і правитель


Відпочинок великого князя Володимира Мономаха після полювання.
В. Васнєцов 1848 р.

Володимир Мономах, син великого князя київського Всеволода Ярославича, при народженні отримав три імені: княже - Володимир, при хрещенні - Василь, а прізвище від матері - візантійської царівни Марії-Анастасії з родини Мономахів. Отже, в його жилах пульсувала кров візантійських імператорів і князів київських. 

 

Протягом життя Великий князь київський Володимир здійснив 83 великі походи, полонивши 300 половецьких старшин/князів. З 13 років розпочав військову і політичну діяльність: тренував фізичну міць і захоплювався військовою стратегією - вчився мислити як військовий полководець, а також цікавився та опановував прийоми державної стратегії. У 1078-1094 р.р. князював у Чернігові, згодом успадкував від батька престол у Переяславі, де відзначився численними походами проти половецьких ханів. Ці міста давали йому головне - досвід, тут він учився управляти провінційними містами, аби згодом керувати державою. 

Монастир Видубицький.
Саме за підтримки Володимира Мономаха тут було створено
осередок книжників. На замовлення київського князя
переписали в новій редакції "Повість минулих літ".
Саме тут був ідеологічний центр і прес-центр В.Мономаха. 

У 60 річному віці в 1113 р. посів великокняжий стіл за запрошенням київських бояр. За часів князювання (1113 - 1125 р.р.) зміг згуртувати князів проти половецької загрози та об'єднав всю країну, категорично відкидаючи автономію, чим зміцнив міжнародні позиції Київської Русі. Розбудовував міста, розвивав господарство, торгівлю. Підтримував дружні відносини з Візантією, Скандинавією, Західною Європою, здійснював шлюбну дипломатію - з ним шукали дружби через династичні шлюби правителі Візантії, Швеції. Сам Мономах був одружений у першому шлюбі з Гітою, дочкою англійського короля Гаральда ІІ Годвінсона; друга дружина невідома; третя - дочка половецького хана Аєпи. Мав одинадцять дітей. Часи його князювання характеризуються розвитком церковного та світського будівництва, малярства, письменства. Володимир Мономах отримав гарну освіту, був талановитим письменником.    

Поштова марка "900 річниці Статуту
Володимира Мономаха", 2013 р. 
Великим внеском у розвиток української і світової культури є культурний спадок Володимира - укладена за його ініціативою "Повість минулих літ", власна літературна творчість - доповнив "Статутом" "Правду Ярославичів", написав "Повчання дітям" - послання князя до своїх дітей і нащадків. "Повчання дітям" - це, по суті, духівниця Мономаха, надзвичайна пам'ятка культури Київської Русі, дає нам яскравий образ освіченої світської людини тих часів. Тут були сформульовані основні настанови князя, правила та закони тогочасного суспільства, а також прості християнські поради: допомагати нужденним, не губити християнських душ, бути гостинними, вірним клятвам, шанувати старших і священників, не лінуватися, не пиячити, не блукати, не брехати. У "Повчанні дітям" є опис його юності, полювання на різних диких звірів, також містяться спогади про походи Мономаха проти полочан, в'ятичів, поляків і половців.
Великий князь Володимир Мономах.
І. Білібін, 1926 р.
 
Помер Володимир Мономах 19 травня 1125 р. поблизу Переяслава у 73 роки. Поховано видатного князя у Києві, у соборі Святої Софії. В історії великий князь київський Володимир Мономах залишився взірцем доброчесності та державної мудрості.

#бібліотекиСолом'янки #бібліотекаПреображенська #історіяУкраїни #КиївськаРусь #ВеликийКнязь #ВолодимирМономах #історичний_опис #правитель #полководець

Немає коментарів:

Дописати коментар