середу, квітня 26, 2023

Виставка-нагадування "Весни обірване суцвіття"

Весни обірване суцвіття,
Ядуче полум’я
І смерть…
Останній тиждень
Того квітня
І найстрашніший в світі
Герць.
                (В. Колесніков)       

З року в рік, з пекучім болем в серці, ми згадуємо про трагедію що сталася 37 років тому над квітучим Поліссям. 26 квітня 1986 року на атомній електростанції в Чорнобилі пролунали два вибухи, які отруїли усе живе навколо, утворивши багатокілометрову зону відчуження навкруги. Пекельну аварію намагалися приховати від усього світу, лише на 10й день міжнародна спільнота змусила СРСР повідомити про трагедію. Та про масштаби ніде не йшлося, було оголошено про звичайну аварію, а пізніше було вивезено 115 тисяч осіб з 30-кілометрової зони відчуження.

Згодом з'ясували, що загальна радіація була в 30 разів більше, ніж під час вибуху атомної бомби в Хіросімі, і першими, хто відчув її на собі були працівники станції та рятівники, близько 240 тисяч осіб. Перші пожежники, які прибули гасити полум'я, не мали спеціальних засобів захисту та отримали смертельні дози радіації. Саме завдяки вогнеборцям, які жертвували своїм життям, було попереджено вибух, якби реактор продовжував палати. 

Та це не була трагедія одного дня. У середині самого четвертого блоку вогонь вдалося ліквідувати лише 10 травня, коли більша частина графіту згоріла. Навіть після того як пожежу погасили, реактор ще кілька тижнів продовжував викидати неймовірну кількість радіації, доки його не засипали сумішшю піску, свинцю та бору. Загальна кількість ліквідаторів за всі роки - понад 600 тисяч, радіоактивного опромінення зазнали 8,5 мільйона людей, забруднено 155 тисяч квадратних метрів територій. Чорнобильська катастрофа - найбільша в історії людства техногенна катастрофа, а також це історія кожного місцевого жителя, кожного ліквідатора, життя яких враз змінилося назавжди. Аварія на ЧАЕС стала застереженням того, що науково-технічний прогрес може призвести і до трагедії.

Щороку 26 квітня весь світ згадує і вшановує пам'ять про загиблих. До Дня пам'яті Чорнобильської трагедії бібліотека "Преображенська" запрошує вас ознайомитись із книжками, які доповнять реальні події тієї масштабної трагедії.


Галя Аккерман "Пройти крізь Чорнобиль", Либідь, 2018 р., 168 с.

«Глибинами свого єства я пережила Чорнобиль», - пише автор. Потрапляючи в магнітне поле Чорнобиля, людина ніби здійснює одночасно кілька подорожей: крізь час і простір, крізь безпам’ятство й пам'ять, крізь власне сумління, крізь себе саму – і крізь життя багатьох людей, які зустрічаються на цьому шляху, - людей живих і мертвих, людей, які сьогодні працюють над відтворенням і порятунком пам’яті, і людей, які вже не можуть про себе розповісти, але які посилають такі людські, такі часом розпачливі, а й іноді й оптимістичні сигнали свого існування крізь рядки цієї невеликої за обсягом, але по-своєму великої за культурними змістами книги.Книги, що повертає смисл і гідність найменшому вияву життя на цих безжально і цинічно знівечених просторах людського буття.

Олександр Єсаулов "Мамо, а що це було ?", Теза, 2016 р., 158 с.
Я не можу не писати про ці події. Тому, що я усе це пережив, я усе це бачив на власні очі. Прип'ятський попіл стукає… Та що там стукає! Він гримає в моє серце!Одразу після аварії місто Прип'ять зникло, воно начебто ніколи не існувало. У газетах, по телебаченню, по радіо місто Прип’ять скромно називали селищем енергетиків. Селище, де жило п'ятдесят тисяч населення, де лише дітей було стільки, скільки мешканців у Чорнобилі, який геть несподівано став символом цієї жахливої трагедії. Жах раптової евакуації накрив Прип'ять разом із хмарою радіоактивного пилу. Ось про ці перші, найстрашніші після аварійні дні я вам і розповім.

Сущенко Марія «Екскурс у Чорнобиль. Insight into Chernobyl» 
Агенство по розповсюдженню друку, 2016 р., 272 с.

У виданні показаний нинішній стан населених пунктів Чорнобильської зони відчуження, які були покинуті внаслідок аварії на атомній електростанції. Книга проведе читача по пустих приміщеннях, дасть можливість заглянути в порожні квартири, зайти в осиротілі дитсадки, школи, магазини та інші будівлі. Присвячується пам’яті Чорнобильської катастрофи.

Анатолій Андржеєвський «Чорнобильський пес Аксель» Гамазин, 2019 р., 92 с. 
У чорнобильській круговині час не зупинився. Він спливає по-іншому — вночі у минуле, вдень у прийдешнє. Чорнобиль не завмер. В його роздолах снують породжені випромінню химерні істоти, що назавше стали потойбіччям чорнобильського обширу, готовими розповісти про лихо, яке прогризлося в кожну живу клітину, що трапилася на його шляху. І от у йонізованому просторі з'являється мале і допитливе життя — хлопчик Мирось, який приїхав сюди з батьками як мандрувальник. Провідниками дитини у відчужений світ стають пес Аксель, бузько Люк, чудовисько Бальдадер, пантера Раїла, Єдиноріг із прийдешності та інші тварини-примари. А може, вони таки існують? Просто невидимі, як і випромінь, що, мов чорна птаха, накрила нас своїм крилом 26 квітня 1986 року розділивши літопис людства на "до" і "після" жахливого лиха. Книжка усім охочим до правди та часоподорожей.

 Олег Гусєв «Протуберанці Чорнобиля» Віпол, 2003 р., 320 с.
Про вплив «Чорнобиля» як явища на суспільство, про його зловісні викиди – протуберанці Зла й боротьбу з ними Добра, про події світового масштабу діяльності ООН. Тут йдеться і про допомогу Україні з боку міжнародної спільноти по мінімалізації наслідків найбільшої техногенної катастрофи XX століття, про захист прав людини і, зокрема, шляхи вирішення соціальних проблем міста енергетиків Славутича. Автором документально-публіцистичної повіті є колишній спеціальний кореспондент газети «Правда» на ЧАЕС, учасник ліквідації наслідків аварії на цьому атомному гіганті України.

Катерина Міхаліцина, Станіслав Дворницький «Реактори не вибухають. Коротка історія Чорнобильської катастрофи», Портал, 2020 р., 136 с.
Чорнобиль як місто, як атомна електростанція, як Зона відчуження, як трагедія і як символ. Цю книжку створено, щоб пояснити катастрофу людям, які народилися вже далеко по ній. Аби «Чорнобиль» був не просто словом, за яким упізнають Україну, а усвідомленим історичним досвідом. Він тут показаний в кількох вимірах: технічному, емоційному, природничому, політичному. Видання вже отримало кілька престижних нагород — здобуло перемогу у конкурсі «Найкращий книжковий дизайн» від Книжкового Арсеналу в номінації «Дитяча книга» (оформлення студії Сері/граф) та Best Book Award 2020 від BookForum у номінації «Література для підлітків і young adult».

#бібліотекиСолом`янки #бібліотекаПреображенська #техногеннаКатастрофа #ЧАЕС #Чорнобиль #вибух 


Немає коментарів:

Дописати коментар