середу, квітня 12, 2023

Космічна подорож "Мандри до планет далеких"

Під кінець 2022 року космос зробив подарунок - 29 грудня усі 8 планет Сонячної системи вишикувалися в парад планет. Це було дійсно захоплююче видовище. Наступний повний парад планет очікується у 2169 році. Космос загадковий і дивовижний. Наскільки він великий, Всесвіт? 
Сьогодні ми бажаємо поділитись із вами кількома цікавинками з безлічі неймовірних фактів. Чи знаєте ви, що космос повністю безшумний? Звукові хвилі потребують атмосфери, яка дозволяє звуку рухатись, а оскільки у космосі вакуум, царство Всесвіту завжди мовчатиме. Навіщо космонавтам шолом у космосі? Забезпечує киснем, бо в космосі немає кисню, достатнього для дихання; прозоре забрало, вкрите тонким шаром золота, захищає від шкідливих променів сонця, екстремальних температур і дрібних об'єктів; зручно вмонтований ліхтарик. Ніхто не знає точну кількість зірок у всесвіті. Та Національний університет Австралії оцінив кількість зірок в 70 сексотів - це 70 000 мільйон-мільйон-мільйонів. 
Чи можна наблизитись до зірок? Так. 
Хто хоче помилуватись зірками та планетами, побачити розташування відомих сузір'їв, навчитись відрізняти супутники від зірок і планет, дізнатися цікаві факти про наших близьких і далеких сусідів по галактиці, неодмінно повинні відвідати планетарій. Найяскравішим та найвидовищним там є повнокупольне зоряне небо, яке супроводжується цікавими розповідями про Всесвіт.
Київський планетарій - найстарший та найбільший в Україні. За розміром купола посідає друге місце в Європі з площею екрана 830 м.кв. Це пізнавальний сімейний відпочинок, в планетарії буде цікаво і дорослим, і дітям. Тут завжди насичена програма із залученням вчених, художників, проходять живі концерти під куполом. Також є програми для дітей - яскраві та пізнавальні, розвиваючі та цікаві для дітей різного віку.
А ми, як завжди, запрошуємо всіх до нашої бібліотеки. Обирайте книги для читання, з яких дізнаєтеся про інші цікаві факти про космос, планети і зоряне небо!

#бібліотекиСолом'янки #бібліотекаПреображенська #космос #всесвіт #планета #парадПланет #зорі #планетарій 

Немає коментарів:

Дописати коментар