пʼятницю, квітня 17, 2020

Вдивляйся в звичне і ти побачиш незвичне

17 квітня - День поезії хайку. Коротенькі вірші, сповнені глибокого філософського змісту, набирають популярності у всьому світі: створюються форуми шанувальників, проводяться різноманітні конкурси. Ось, наприклад, в 2013 НАСА оголосила конкурс на краще послання англійською мовою у формі хайку для відправлення на Марс. Для українців же "хайку" - досить нове та незвичне слово. То що ж це таке? Спробуємо з'ясувати.. 
Хайку - короткий, лише в три рядки вірш, родом з Японії. У ньому немає рими, і тільки ритм відрізняє його від прози. В хайку автор не намагається намалювати мальовничу картину, а помічає щось незвичне в звичних речах. Почуття передаються не прямо, а опосередковано - через образи природи, окремі деталі навколишнього світу. Кожний може прочитати хайку по-своєму, знайти співзвучність своїм  думкам. Щоб осягнути такі вірші потрібно тонко сприймати природу, вміти насолоджуватися виглядом звичайної квітки чи пташки. 
Портрет Басьо кінця XVIII ст.

Хайку не містить повчань. Його завдання - створити поетичну картину, яка збентежить душу та заставить читача замислитися. В цих віршах не прийнято писати про кохання, а також релігію та політику.

І зимування - свято
Якщо в твоєму серці -
Квітуча слива!

Ці три рядки написані Мацуо Басьо. Саме його вважають головним поетом цього жанру. До речі, люди, які пишуть хайку, називаються хайдзинами.
У 1680 році Басьо створив перший варіант хайку. До речі, над ним він працював три роки:

На голій гілці
самотній ворон тихо старіє.
Осінній вечер.
Також з хайку пов'язані такі японські імена як Йоса Бусон, Кобаясі Ісса, Масаока Сікі. Цей жанр привертав увагу і українських поетів, приміром В.Коломійця. А над перекладами хайку в Україні працювали Микола Лукаш, Іван Бондаренко та Геннадій Турков.
Отож, у світі техніки, бетону та заліза людині важко побачити красу природи. Тому, коли ви втомитесь від метушні, візьміть в руки книгу з поезією японських хайдзинів, і відчуйте як спокій наповнює ваше серце.

Весняний дощ!
Шкода мені людей, 
Які не вміють вірша написати.
                                  Йоса Бусон

Немає коментарів:

Дописати коментар