суботу, квітня 25, 2020

Ось відомий всім пінгвін

  25 квітня - День пінгвіна. "Чудернацькі гуси"- так назвав пінгвінів Антоніо Пигафетта, який подорожував з Магелланом в 1520 році і був першою людиною, яка розповіла світові про загадкових птахів. В 1487 році на борту корабля Васко де Гамма в анонімному щоденнику є опис птахів, які не літають, біля мису Доброї Надії. Вірогідно, мова йшла теж про пінгвінів. Пінгвіни - нелітаючи птахи. Їх 18 видів. Всі добре плавають і пірнають. Пінгвіни мешкають лише в Південній кулі. Їх можна зустріти в Антарктиді, на південних краях Австралії, в Африці і Південній Америці. Найпівнічніше житло пінгвінів  - Галапогоські острови біля екватору.

                                                                 Цікави факти.


*Імператорський пінгвін - найкрупніший з усіх пінгвінів, але і найбільш високоантарктичний вид серед птахів. Вони витримують минус 40 та сильні вітри. Живуть 20 років. Їжа: каракатиці, риба, рачки.
* Пінгвіни Аделі - один з найпівденіших видів морських птахів. Названі на честь красуні-жінки - керівника французької антарктичної експедиції, яка досліджувала льодовий континент у 30-х роках минулого століття. Харчуються крилем, менше рибою і молюсками. Пінгвіни Аделі стали героями мультфільмів: "Мадагаскар", "Мадагаскар-2", "Мадагаскар-з", "Пінгвіни з Мадагаскару",
* Окулярні або ослячі пінгвіни гніздяться на південно-західному узбережжі Африки, яке омивається холодними водами Бенгальської течії. Ослячими  називають тому, що їх крики схожі з ослячими. Ще їх називають африканськими, тому що в Південній Америці живуть пінгвіни, які  видають схожі звуки. Тому за звуками їх можна розрізняти.
* Антарктичні пінгвіни. Полярники звуть їх  "поліцейськими" за їх  забарвлення. В Англії та США цих пінгвінів називають "macaroni". В ХVIII столітті так називали "модників".
*Чудові пінгвіни , або жовтооки, або хойхо. Обітають у Новій Зеландії. В 2019 році обраний птахом року в цій країні.В основному живуть на суші. Не створюють колоній. Зникаючий вид.
* Золотоволосі пінгвіни - найпоширений вид. Їх 20 мільйонів. Живуть на Антарктичних островах. Пташенят вигодовують і охороняють самці. А самки полюють і приносять їм їжу.
*Субантарктичні або папуанські пінгвіни. Проживають в Антарктиці та на субтропічних островах. Ці пінгвіни найпрудкіші: розвивають швидкість 36 км на годину.  Пірнають на глибину до 200 метрів. В американській комедії "Пінгвіни містера Поппера" з Джімом Керрі головну роль виконують шість субантарктичних пінгвінів.

*На честь пінгвіна названий астероїд головного поясу - 6790 Пінгвін, відкритий 28 вересня 1991 року.
* Пінгвіни дуже трепетно відносяться до своїх яєць. Одного разу група геологів викрала яйце з метою його з'їсти, але зграя пінгвінів стала їх переслідувати. Пінгвіни просто мовчки йшли слідом за людьми. Геологи вирішили  повернути їм яйце, після чого переслідування припинилось.
* Пінгвіни моногамні і однолюби. Створюють пари на все життя.
* Пінгвіни бояться касаток. Також, вороги - морський леопард (тюлень), велика чайка-коморник. Чайка полює на яйце та пташенят пінгвінів і на суходолі.
*Туристи не повинні наближатися до пінгвінів ближче ніж на 5 метрів і не розмовляти голосно.
* Одного разу група туристів висадилися на острів, де мешкали пінгвіни, 24 грудня. Туристи вишикувалися і дуже просили керівника групи дозволити їм виконати для пінгвінів одну з різдвяних пісень. Їм дозволили.
* 17 лютого в зоопарку японського міста Нагасакі помер найстаріший із пінгвінів, що живуть в неволі. Г и н к и ч и  (означає японською "щасливий пінгвін") дожив до 42 років і помер без хвороб, просто від старості.
Будемо сподіватися, що людство збереже таких чудових птахів!





Крейн, Софі. Де ховаються пінгвіни: Book Chef, 2017.

Ханачкова, Павла. Чому пінгвіни не мерзнуть: Ранок, 2019.



Немає коментарів:

Дописати коментар