четвер, квітня 30, 2020

квіточка в бібліотеці

Бібліотека зачинена на карантин. Але рослини живуть своїм життям. Ось і розквітла квіточка - сенполія (фіалка кімнатна). Батьківщина квітки - гірські райони Східної тропічної Африки: Танзанія і Кенія. В Танзанії багато видів фіалок  виростають в Узамбарських горах.
"Квітка росла в щілині прямо на камені, вкритому мохом. Вона світилася блідо-голубоватим світлом у чаші із десяти темних лепестків, а посередині горів яскраво-жовтий вогник. Формою і кольором пелюсток квітка нагадувала нашу фіалку, але була набагато ніжніша".













Назву квітка отримала завдяки колекціонерові орхідей баронові Вальтеру фон Сен-Полю, у ХIХ столітті, який мандрував у джунглях Східної Африки у пошуках нових видів рослин і натрапив на невідому квітку. Барон зібрав насіння і надіслав їх своєму батькові в Німеччину, де батько передав їх ботаніку Герману Вендланду. Він виростив квіти і назвав їх на честь Сен-Поля. В 1893 році на міжнародній виставці квітів в Генте була вперше представлена квітка фіалка. Сьогодні налічується більше 32000 видів.
Фіалку називають королевою підвіконня за тривале цвітіння.
Квітки у фіалки різнокольорові: прості, махрові, хвилясті. Є ампельні види сенполій. Фахівці феншую стверджують, що фіалка є індикатором, бо надчутлива до енергетики в домі. Якщо є діти, треба придбати білу сенполію. Блакитна допомогає в творчості і ремеслі. Фіолетова сприяє взаєморозумінню між членами родини. Зеленоцвітні - до грошей. Червоні і рожеві додадуть життєвої енергії.
У греків багато легенд, які пов'язані з фіалками. У бога Атласа було чотири дочки, до однієї з них спалахнула пристасть у бога сонця Аполлона, який переслідував дівчину, використовуючи свої жагучі промені. Дівчина попросила заступництво у Зевса, який перетворив її в фіалку, укрив в тіні своїх кущів. Щовесни фіалка розквітала, наповнюючи небесні ліси своїм ароматом. Одного разу в ліс прийшла Персефона (дочка Деметри і Зевса) і стала збирати фіалки. Раптово з'явився Аїд, який викрав її. Персефона злякалась, впустила квіти на землю. Так з'явилися фіалки на Землі.
Цікаві факти:
*Знамениті люди, які вважали фіалку своєю улюбленою квіткою: Сара Бернар, Шекспір, Шеллі, Гете, Тургенєв, Людовік ХV.
*В літературі зустрічається застаріла назва квітки "Африканська фіалка".
*Мовою квітів квітка символізує скромність, невинність, сором'язливість, простоту, цнотливість.
*В Україну фіалку завезли на початку 60-х років минулого століття, переважно з Росії.






Немає коментарів:

Дописати коментар