пʼятницю, квітня 03, 2020

Олесь Гончар - сумління України

Є такі імена, без яких важко уявити собі літературу . Олесь Гончар... Письменник, який незмінно стоїть в авангарді української літератури, суспільної думки нашої доби. Йому притаманна найвища відповідальність перед епохою, народом, своїм словом. "Бережімо собори наших душ!" Ці слова великого сина української нації, класика нашої літератури Олеся Гончара є найсвятішим заповітом українцям. Його твори - це наше духовне багатство. Вони підтримують віру в справедливість і доброту. Але Олесь Гончар ще  до кінця не прочитаний. Перечитуючи його твори, щоразу відкриваєш щось нове.                
 Наводимо цікаві факти із життя Олеся Гончара.
  • Для Гончара література була і роботою, і хобі. Протягом деякого часу він захоплювався колекціонуванням живопису, але інтерес до картин швидко прйшов. Але літературу він розглядав як останню надію на перемогу добра у боротьбі зі злом.
  • Твори письменника перекладалися на 67 мов.
  • Дуже любив письменник Херсонську область, свого часу навіть обирався депутатом від цього регіону. Під час перебування народним обранцем на кожне звернення від жителя області давав письмову відповідь особисто.
  • Надто релігійною людиною письменник не був. Нерідко на Великдень і Різдво він ходив до Володимирського собору і молився, але всередину не заходив. Вдома у письменника було видання Біблії. В якості свого кредо використовував слова Ісуса Христа. Він говорив, що прийшов в цей світ не  для того,щоб служили йому, а для служіння людям.
  • Посмішку вважав письменник важливим елементом роботи чиновника. Він стверджував, що чиновники, які через особливості натури або в силу якоїсь хвороби не посміхаються, не повинні працювати з людьми. Оптимальним місцем роботи для похмурих людей Гончар називав кладовище.
  • До своєї роботи літератор був дуже вимогливим, але абсолютно невибагливим у побуті, хоча білі сорочки і скатертини любив. По господарству дружині не допомогав через відсутність часу, хоча вмів багато чого робити, за час дитинства і юності багатьом життєвим премудростям навчився.
  • Письменник був людиною немеркантильною, щедрою, дружині своїй найчастіше дарував троянди, при виборі речей під час закордонних відряджень помилявся з розміром.
  • Із гастрономії найбільше любив Гончар гречаники та салати. Особливо перебірливим у їжі класик не був, оскільки добре пам'ятав голодні роки.
  • У 2005 році Президент України присвоїв Олесю Гончару звання Герой України (посмертно).
  •      "Найвища цінність - краса вірності", сказав Олесь Гончар устами своїх героїв і сам був утіленням цієї краси і правди. Його по праву назвали Великим українцем, совістю нацїї, подвижником її духовного відродження.
  •                                                                                                             

                                 


Немає коментарів:

Дописати коментар